Wie zijn wij?

Hoe het begon….

In de twintig jaar onderwijs heb ik, Jules Bosma, talloze jonge leerlingen een mooi vak in de houtbewerking mogen bijbrengen. Maar daarnaast was ik ook veel bezig met computers.

In 2006 kwam de kans voorbij om een CNC machine van mijn toenmalige werkgever over te nemen, deze was in nieuwstaat met weinig draaiuren echter wel met een oude besturing van 14 jaar.
Deze machine, een Masterwood Project 309 was de start van CNCwerk.

Onze eerste SCM cncmachine.

Er bleek echter veel vraag te zijn naar freeswerk en al snel kwamen de opdrachten binnen. Dit had als direct gevolg dat mijn schuur veel te klein werd, waarop we besloten hebben een kleine startersunit te huren, vlak bij de school.

In 2007 hebben we dan ook besloten om te investeren in een SCM record 130 omdat de afmetingen van de Masterwood een probleem begon te worden. Met deze SCM record 130 kunnen grote platen mulitplex in één keer opgespannen worden. De maximale plaatafmeting op deze machine is 3050x1300x150mm

Voor de Masterwood machine had ik een AutoCAD-vertaal programma geschreven. Deze heb ik aangepast toen de SCM machine kwam.

In 2009 zijn we verhuisd naar een grotere bedrijfshal van 500m2 en hebben we geinvesteerd in een machinale.

Zo hebben we naast CNCbewerkingen ook de mogelijkheid gekregen tot het bewerken van massief hout. Op deze manier kunnen we nu ook voor de scheepsbouwinterieur het lijstwerk, bochten en snijpaketten in eigen huis maken en dit als totaalpakket aanbieden.

De 5-asser CNC.

Ondanks de economische tegenwind zijn we als bedrijf gegroeid en hebben we in 2011 een 5-assige CNCmachine aangeschaft. Door toepassing van geavanceerde software kunnen we deze machine volledig aansturen en zijn in staat complexe 3d vormen te kunnen frezen. Daarnaast kandeze machine ook alle programma’s die voor de 3-assige CNC’s geschreven zijn uitvoeren.

In 2014 hebben we opnieuw de productiecapaciteit uitgebreid met een 2de 3-assige CNCmachine, dit keer met een balkentafel. Deze machine is zeer geschikt voor kleinere producten, of producten die aan de zijkant bewerkt moeten worden.

Omdat het toch wel erg krap werd hebben we beging 2015 de productieruimte vrijwel verdubbeld naar bijna 900M2. Hierdoor hebben we de routing kunnen optimaliseren.

Deze nieuwe ruimte werd meteen weer voor een groot deel ingevuld, door de aanschaf van de 4de CNC machine, een SCM Record 100AL deze keer. Een machine met een wat kleinere tafel, maximale 2500x1250mm, die voor het meest voorkomende werk geschikt is.

De laatste uitbreiding is in 2018 erbij gekomen een 5de CNC, een SCM M100F met een maximale tafel van 3015x1650mm, waarmee we in staat zijn om ook de grote platen 1 één keer te kunnen frezen.

Met deze 5 CNC machines zijn we uniek in nederland en kunnen iedere klant, van groot naar klein bedienen.

Doordat we meerdere machines hebben staan waarmee we de productie in het geval van storingen kunnen schuiven. Grote series draaien op meerdere machines tegelijkertijd.

In 2019 is ons dak voorzien van zonnepanelen, waarmee we alle benodigde stroom ruimschoots zelf kunnen opwekken.

Naast het productiewerk verzorgen we ook trainingen op het gebied van CNCmachines en Autocad. Deze trainingen worden in samenwerkingen met het Technopark en de Houtcirkel uitgevoerd. Subsidies afhankelijk van de bedrijfstak mogelijk.

We werken samen met de volgende partijen:

www.technopark.nl – Samenwerkingsverband timmerindustrie
www.houtcirkel.nl – Trainingen en cursussen

www.FrieslandCollege.nl – houtopleidingen

www.STAMbv.com – Re-integratie bedrijf voor mensen met beperkingen

Houtinfo is te vinden op de volgende sites;

www.houtinfo.nl

www.centrumhout.nl

www.houtwereld.nl

www.houtblad.nl

Vakinformatie;

www.meubelmaker-info.nl

 

Machineinfo is te vinden op;

www.SCMgroup.nl

Maatschappelijk ondernemen

We nemen onze verantwoording, bieden daarbij meerdere mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek, daarnaast zijn ook BOL en BBL studieplaatsen in overleg beschikbaar.

Tevens zijn wij een door de SBB erkend leerbedrijf, BOL stages zijn mogelijk.

Daarnaast staan we open voor reïntergratietrajecten, voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, met begeleiding door de jobcoaches van Stam BV, en de gemeente Heerenveen.